C-Value

LEAN 

Er du opdateret omkring LEAN metodikken?

Bliv opdateret på LEAN metodikken og få indsigt i lidt historie, COVID-19 krisesituationen i 2020, de 5 LEAN principper og LEAN metodikken.

Hos C-Value® bliver vi ofte spurgt af vores kursister, om der ikke snart kommer noget nyt istedet for LEAN. Svaret til dem er, at vi tvivler på om der overhovedet er noget, som kan slå systematisk sund fornuft. Der dukker nye begreber op, som dog i de fleste tilfælde kan puttes ind under LEAN og Six Sigma metodikkerne. De har blot fået et nyt navn eller en smart forkortelse gammel vin på nye flasker. Vores helt klare og tydelige budskab er, at uddannelse på LEAN kurser virkelig kan løfte personlige kompetencer.

 

Undervisning i LEAN på alle niveauer

 

Lidt historie

LEAN blev defineret som begreb (metodik) af forfatterne Womack og Jones tilbage i 1992. De havde undersøgt mange af de kvalitetsværktøjer og modeller, som bla. ToyodaDemingOhnoIshikawa og mange andre havde opfundet. Særligt Toyoda's tiltag blev hovedtemaet i det, som man døbte LEAN. De ældste af værktøjerne i LEAN er helt tilbage fra 1785. Så ordsproget gammel vin på nye flasker, kan med sindsro bruges her.

 

COVID-19 krisesituationen i 2020

I Danmark har vi begyndende recession, ja i hele verden, grundet COVID-19. Det betyder nedgang i økonomien og ihvertfald ikke fremgang. Det udfordrer flertallet af mennesker, både privat- og erhvervsmæssigt. Så hvordan kan LEAN bruges i denne sammenhæng?

Det du allerførst bør forstå er, at LEAN faktisk ikke kun er værktøjer, som er hevet ud fra en metodik. Det er en en filosofi og en kultur, både hvad angår privatmæssigt og erhvervsmæssigt. En kultur af, at alle deltagere i privaten eller i virksomheden er med til at skabe løbende forbedringer, til gavn for øget kundeværdi. Det som Toyota udtrykte som TPS, tror alt for mange mennesker betyder Toyota Production System. Det gør det ikke. Det betyder Thinking People System. Altså hvordan kan alle deltagere tænke ind i systemerne og lave små og store forbedringer.

Det næste, som er næsten ligeså vigtigt er, at LEAN ikke kan trækkes ned over hovedet på andre mennesker. Medmindre du elsker at være midtpunkt og bruge alt for meget ledelsestid, så kan du da forsøge at proppe LEAN ned i halsen på andre mennesker. Vores erfaring er, at det dog kun virker lige så længe som til du stopper med at have fokus på det. LEAN handler om at inddrage og involvere alle deltagere og gøre det i forhold til det modenheds- og kompetenceniveau, de er på.

Det tredje du bør sikre dig er, at ledelsen (mor og far) har forpligtet sig og går 1.000 procent forrest. Der er kun en som kommer af sig selv og her kan vi afsløre, at det ikke er en ny LEAN kultur af løbende forbedringer fra alle deltagere. Det kræver målrettet fokuseret arbejde i 2-3 år fra alle ledere. Derefter begynder den nye kultur at åbenbare sig.

 

De 5 LEAN principper

I LEAN (eller systemstisk sund fornuft) er der 5 hovedprincipper. Under hver af disse principper findes en række værktøjer. De 5 LEAN principper har C-Value® illustreret på denne model. Disse 5 principper er vores LEAN Green Belt (Manager) og LEAN Black Belt undervisningsmateriale bygget op efter:

De 5 LEAN principper har C-Value® illustreret på denne model. Den visualiserer de 5 LEAN principper, også kaldet kundeværdier som hedder: Kundeværdi, Uden spild, Enkelt flow, Til tiden og Perfekt. Disse 5 kundeværdier er vores LEAN Green Belt (Manager) og LEAN Black Belt undervisningsmateriale bygget op efter.

LEAN metodikken

Indeholder værktøjer, som giver din virksomhed mulighed for at optimere gentagne arbejdsprocesser i både administration og produktion.

Strategisk indførsel af LEAN kultur vil eliminere spild og øge værdiskabende aktiviteter,
til gavn for interne og eksterne kunder.

Du kan tage effektive kurser indenfor LEAN hos C-Value®. Følg os også på LinkedIn:

 

Ofte brugte søgeord indenfor LEAN:

  • LEAN blev udviklet i 1960'erne på (LEAN Toyota) fabrikkerne
  • Den (LEAN model) der er omdrejningspunktet i LEAN hedder PDCA-hjulet
  • Læs mere om (LEAN Wiki) på Wikipedia
  • (LEAN 5S) er er værktøj indenfor metodikken som skaber sikkerhed og trivsel
  • De 5 LEAN principper omtales også som (LEAN principles)
  • (LEAN and KAIZEN) hvor LEAN er metodikken og KAIZEN er et af værktøjerne
  • Mange Toyota interesserede kigger også efter (Mazda) og (Suzuki)

 

Vidste du?

At det var de to forfattere der hedder James P. Womack og Daniel T. Jones, som i 1992 skrev bogen LEAN Thinking og at det var der ordet LEAN blev født. Deres undersøgelse af hvordan virksomheder arbejdede med forbedringsværktøjer førte til, at de tog ca. 70% fra Toyota Production System ind i deres bog og kaldte det LEAN. Lad dig inspirere på Toyota Lean Academy.

At Jobtræning i TWI-filosofien er en anerkendt metode, som ofte bliver brugt i forbindelse med indføring af LEAN-kultur.

Billedet illustrerer C-Value® haveslangen, som visualiserer LEAN-tankegangen. Metodikken går i sin helhed ud på at skabe enkelt flow. Du hælder vand ned i vandslangen og vandet skal komme ud af vandslangen uden knæk, stop, bræk, spild og ikke værdiskabende aktiviteter. Produktet skal altså leveres til kunden hurtigst muligt og uden nogen former for spild.

 

LEAN White Belt

white belt på vej

Få kendskab til grundlæggende værktøjer indenfor LEAN og bliv en af dem, som går forrest ved strategisk indførsel af kulturen.

Læs mere og tilmelding

 

LEAN Yellow Belt

film yellow belt

Få forståelse for værktøjerne indenfor LEAN bliv en af dem, som tager ejerskab og motiverer i effektiviseringsprojektforløb.

Læs mere og tilmelding

 

LEAN Green Belt (Manager)

lean green belt

Få en projektlederuddannelse indenfor metodikken LEAN, der gør dig til en attraktiv og eftertragtet effektiviseringsprojektleder. .

Læs mere og tilmelding

 

LEAN Black Belt

film

Få det overordnede overblik i en tværorganisatorisk rolle som mentor og coach for effektiviseringsprojektlederne i din virksomhed. 

Læs mere og tilmelding

LEAN POKA YOKE

film

Få kendskab til et LEAN værktøj, som skaber fejlsikring i arbejdsprocesserne og som du kan brug til at eliminere fejlmuligheder og sikre vedvarende kunder.

Læs mere og tilmelding 


LEAN 5S

film

Lær at anvende en systematisk metode til at skabe gennemsigtighed, struktur og orden lokalt på din arbejdsplads.

Læs mere og tilmelding 

LEAN SMED

film

Giv stor værdi til din virksomhed, når du får kendskab til hvordan du reducerer omstillingstider i produktionsmiljøer og andre arbejdsområder.

Læs mere og tilmelding

LEAN KAIZEN

film

Gå forrest med at udfordre arbejdsprocesserne, hvor målet er at skabe kultur og struktur omkring håndtering og gennemførsel af løbende forbedringer.

Læs mere og tilmelding

LEAN VSM

film

Få kendskab til at arbejde med kortlægning af værdistrømmen i flowdiagrammer og flow layout og se det totale flow og skabe sammenhæng på tværs af arbejdsprocesser og afdelinger.

Læs mere og tilmelding

Vores referencer

Referencer samlet 4

Kontakt os

samplesampleTELEFON:
+45 5089 6000
+45 5089 6001

ADRESSE:
Essen 27 C
6000 Kolding

 

 

Vi støtter miljøet

miljøvenlig pakning

Anerkendt service